Sotong Rendam Rebus Lembut

Resepi Lontong dan Kuah Lodeh yang selalu dihidangkan buat sarapan pagi atau juga hidangan di hari raya. Kemudian masukkan udang ayam sotong.


Resepi Cikgu Ani Sotong Goreng Kunyit Baji

Ikut suka nak masuk apa.

Sotong rendam rebus lembut. Rendam sotong kering dalam air yang dicampur soda bikarbonat 1-2 sudu kecil bergantung pada kuantiti. Sebab keluarkan sotong terus nak masak so takde masa le nak rendam bagai semalam tapi alhamdulilah lembut dan masin sotong tu. Rendam bihun dalam 15minit supaya bihun menjadi lembut.

Rendam dalam air yang dicampur soda bikarbonat semalaman. Oklah kita cakap serius pasal sotong segar. Nasi Lemak Sambal Sotong Permintaan Mak.

Resepi Sambal Sotong Kering Mudah Dan Sedap. 2 sudu udang kering rendam tos cincang 2 batang serai hiris 3-4 biji cili padi hiris 2 sudu serbuk kari ikan Sedikit air 1-2 sudu kicap Sedikit minyak Garam dan gula secukup rasa. Sementara tu panaskan api dan kemudian tumis bawang kisar.

Dengan gunakan cara ni air rendaman sotong kurang berlendir berbuih. Masukkan belacangoreng lagi hingga naik bau. Elok sgt kejadiannyaaa just sharing Balas Padam Balasan.

Lebih-lebih lagi sotong masak sambal tumis cukup rasa pedas manis dan masamnya. Dengan menggunakan cara ini air rendaman sotong kurang berlenfir berbuih. Sotong keras kalau dimasukkan dalama pressure cooker boleh tak agaknya lembut.

Kalau resepi asal Amies Kitchen tu sotong tu di rendam semalam tapi Sis rebus sekejap kemudian cuci. Rendam semalaman untuk hasil yang lebih baik. Tapis dan simpan air rebusan sotong.

Gaulkan sotong yang telah dipotong dengan tepung jagung. Bancuh dulu soda tu dengan air paip baru masukkan sotong kering kena menutupi semua sotong. Air selama 2-3 jam atau sehingga sotong kembang.

Ada orang mengatakan Lontong dan Kuah Lodeh tidak patut dihidangkan di hari raya tapi bagi Che Nom selera masing-masing yang mungkin juga berlainan tempat adalah tidak sama. Sedapnya masakan berasaskan sotong kembang. Ada jg petua gunakn pelembut sotong kering utk melembutkn kcg ni tp dgn kuantiti yg siiikit je.

Perasakan dengan segala sos termasuk garam dan gula. Sekejap je dah lembut sotong kering korang tu. Rendam semalaman pagi esok bersihkan dan potong kecil.

Tak payah banyak cukup 1-2 sudu kecik je. Kemudian tumiskan bahan kisar hingga garing harum dan terbit minyak. Rendam semalaman untuk hasil yang lebih baik.

Akak pun cuba rendam 1 sudu besar soda 5 keping sotong kering dan air paip. Jangan dibuang kulit dakwat atau tulangnya. Rendam sotong kering dalam air yang dicampur soda bikarbonat 1-2 sudu kecil bergantung pada kuantiti air selama 2-3 jam atau sehingga sotong kembang.

I slalu rendam dgn air ja 1 mlm pun x lembut Quote Logix 21-11-2016 0305 PM ada jga yg rebus sotong tu dan air rebusan jgn dibuang sbb boleh digunakan utk perahan air asam jawa. Rendam semalaman untuk hasil yang lebih baik. Quote cewekbopot 21-11-2016 0413 PM.

Tapi aku tak advise korang masukkan telur sebab bila masuk telur terus kurang menarik. Tumis pes tumis dan tomato. Ada yang kata sotong keras kena rebus sampai lembut ker.

Segenggam cili Kering rendam sehingga lembut 2 biji bawang besar 2 biji bawang putih Sedikit udang kering Kisar halus semua bahan diatas Bahan B. Esoknya masaklah sambal sotong kering alhamdulliah tak liat dan masa masak pun tak lama macam dulu. Rendam sotong kering dalam air yang dicampur soda bikarbonat 1-2 sudu kecil bergantung pada kuantiti air selama 2-3 jam atau sehingga sotong kembang.

Malam semalam SA ada up kat FB tentang sotong rendam. Kalau dapat yang bertelur lagi sedap. 7 Rendam dalam air yang.

Bila nak masak nanti pastikan korang cuci bersih sotong sama ada bawah air mengalir atau sampailah lendirnya hilang. Kna rendam smlmn jg. Dah naik bau wangi masukkan semua bahan lain tu.

Rendam atau rebus maggi bagi lembut. Ubi keledek 1kg rebus dan kisar halus Daging dihiris nipis Udang dibuang kulit Kulit udang rebus dan kisar dengan halus dan tapis Cara penyediaan-1. Satukan kesemua bahan ke dalam periuk dan masukkan air sekadar menenggelamkan sotong sahaja.

Sotong di rebus sebentar hingga lembut angkat dan toskan. Pecahkan telur dan kacau sebati. Goreng sotong tadi dengan sedikit minyak masak selama 1 minit.

Paling terpaling senang guna pressure cooker. Habis tu sotong kering selepas rendam Kjee rebus dulu dalam pressure cooker baru buat sambal. Ya tak ya jugak kan.

Kemudian masukkan daging rebus dan kacau rata. Jangan rebus atau rendam bihun di dalam air panas kerana nanti bihun akan menjadi lembik dan hancur. Yang penting air kena cukup je.

Masak sehingga sotong masak dan jangan terlalu lama nanti sotong akan menjadi liatSesuaikan rasa dan bolehlah diangkat. Ada x pic air Abu tu. Bahan-Bahan untuk kuah Mee Rebus kena buat kuahnya dulu sebelum buat Mee Rebus.

Seriously SA memang tak pernah masak sotong rendammasa pergi pasar memang ternampak sotong rendam tu cantik dan nampak segar plakSA call mak tanya mak nak x sotong rendam sebab SA tau mak suka makan nasi lemak sambal sotong. Panaskan minyak goreng bawang besar sehingga keperangan sikit. 100 gm sotong kering di rendam buang air rendaman dan bersihkan rebus sehingga lembut isinya.

Walau apa pun lontong ni adalah makanan kegemaran Che Nom kerana ada banyak bahan sayuran dalam kuahnya. Namun cara menyiang sotong kembang juga penting agar hasilnya anda mendapat daging sotong yang lembut dan tidak berbau. Dengan gunakan cara ni air rendaman sotong kurang berlendir berbuih.


Zulfaza Love Cooking Sup Cendawan Berkrim Memasak Sarapan


Cara Siang Sotong Kembang Agar Hasilnya Lembut Tak Berbau Barulah Sambal Lagi Kick Div Sedapnya Masakan Berasaskan Sotong Kemb Seafood Recipes Recipes Food


Pin On Cooking


Pin On Quick Delicacies


Azian Collections Sotong Kembang Masak Kicap Food Kembang Pork


Pin Di Nasi Dan Lauk Pauk


Kini Ada Cara Mudah Untuk Masak Pulut Tanpa Perlu Kukus Memang Mudah Sedap Rice Recipes Dapur Food


LihatTutupKomentar