Sedapnya tu ya ampun. Basuh bersih beras pulut dan gaul dengan sedikit santan.
My Wonderful World Of Food And Travel Sotong Sumbat Pulut Makanan Resep Masakan Malaysia Masak Kukus
Gula sekucup rasa.
Sotong sumbat pulut gulai. Sambal Sotong Sumbat Telur. 4 ulas bawang merah dihiris halus. 10 ekor sotong saiz sedang.
Ohh lepas dikatakan sotong yang ada pulut di dalamnya barulah faham yang dimaksudkan adalah Ketupat Sotong makanan Kelantan kegemaran saya. Tumiskan cili boh sehingga garing. CARA PENYEDIAAN KETUPAT SOTONG VERSI GANU.
Garam dan gula Hirisan daun kunyit Cara. Menerusi perkongsian saudari Qurra Rahman beliau kongsikan cara-cara nak masak menu Sotong Sumbat paling paduSedapBerbaloi cuba. Ketupat Sotong Mudah dan Cepat.
Campur telur udang bawang dan daun bawang. Ketupat sotong atau juga dikenali sebagai sotong sumbat merupakan sotong yang disumbat dengan pulut yang dimasak dalam santan pekat. 10 resipi yang mudah dan sedap untuk sotong sumbat daripada komuniti memasak terbesar di dunia.
Sebelum ni nak makan sotong sumbat beli je terus siap masak je. Bila telur dah sejuk sumbat padat padat kedalam sotong. Masukkan pulut susu ke dalam sotong dan tinggal suku ruang bagi ruang pulut mengembang.
Sumbat sikit je sebab nanti pulut mengembang. Rendam beras pulut sekejap bersama santan dan sedikit garam. 12 sudu kecil biji halba.
1 ketul gula melaka - potong kecil 1 sudu gula pasir Secubit garam Daun pandan Cara cara. Sotong Sumbat ni kalau beli memang harganya mahal. Masukkan beras pulut yang dah direndamkan dengan santan selama 5 minit ke dalam perut sotong dan sematkn dengan lidi supaya kepala sotong tak tercabut jangan bubuh penuh nanti pulut tidak masak Panaskan santan dan gula melaka hingga gula cair dan letakkan garam sikit je.
Kemudian masukkan kepala sotong ke dalam badannya dan tekankan sedikit. Goreng separa masak dan asingkan. Sotong sumbat sotong - 1kg Beras pulut -200g Ketumbar - 1sdk Garam - sckp rasa.
Sebab ada juga yang gunakan pulut kukus dalam santan dan sebagainya. Masukkan garam dan gula sesedap rasa. Masukkan beras pulut ke dalam sotong yang telah dibuang kepala dan dicuci bersih.
Masukkan beras pulut ke dalam sotong dan sumbat kembali kepala sotong. Lihat juga resipi-resipi untuk Sotong Sumbat Telur Masin. Selepas itu susun sotong yang telah siap disumbat beras pulut ke dalam periuk.
Letakkan daun pandan bersama susunan sotong itu. Tapi saya hanya rendam dengan air dan garam jer. Masukkan kepala sotong ke dalam badannya dan tekankan sedikit.
Masukkan sotong sumbat dan tutupkan kuali bagi sotong. Biar sampai garing dan pecah minyak. Masukkan beras pulut ke dalam sotong yang telah dibuang kepala dan dicuci bersih.
Tapi takt ahu pulak nak buat dia tersangatlah senang. Jangan terlalu ketat dan terlalu longgar kerana takut sotong pecah waktu masak nanti. Bahan-bahan ketupat sotong.
Rendam beras pulut dengan sedikit garam dalam masa 30minit. Anak anak saya mempunyai selera yang agak versatile mereka suka makanan Kelantan seperti saya suka juga makan berkari ala Mamak serta nasi kandar dan roti canai seperti hubby juga lain lain makanan. Pulut beras merah turut dipakai untuk membuat ketupat sotong.
Sebab nk masukkan kepala sotong bahagian depan. Susun dalam periuk bersama daun pandan. Secawan beras pulut dibersihkan dan direndam selama 60 minit.
Bersihkn sotong dan buang kulitnya sampai licin. Satu camca teh biji halba. Pulut jangan letak sendat sangat nanti lambat masak.
Sumbat kepala sotong pada bahagian atas dan cucuk lidi menyilang menikam kepala dan badan sotong. 2 ulas bawang merah. Masak sehingga pulut dah masak.
Gula - sckp rasa Santan - 250gram Bawang besar - 1biji Halia - 1 inci Air - 1 mangkuk Lidi - kuantiti sotong. Masukkan ke semua bahan2 tadi. Panaskan minyak dan tumis semua bahan yang bertanda kisar dengan cili bo.
Beras pulut ini akan dimasak bersama santan lalu disumbat ke dalam sotong dan dihidang dengan kuah santan. Saya jumpa banyak resepi cara nak masak sotong sumbat pulut ni dan saya ubah suai sikit resepi yang saya dapat dari internet untuk mengikut selera sendiri. 7-8 ekor sotong bersaiz besar-dibuang tulang pundi dakwat dan dibersihkan.
Apa yang saya perasan ada pelbagai versi sotong sumbat ni. Jika nak manis masuk gulagula keretmasak hingga kuah pekat. Kemudian cucuk dengan lidi pendek dibahagian kepala jadikan lidi itu bersilang agar kepala sotong tidak tercabut 3.
Terus masukkan sotong yang disumbat pulut ke dalam periuk berisi daun pandan. Hiris halus bawang merah dan juga halia. 6 biji lada hitam.
Biasanya sotong ni boleh jadi rebutan kalau ada depan mata. 1Blend halus cili merahbawang besarbawang putihhaliakunyit dan lengkuas. Masukkan garam dan gula.
Kemudian masukkan ke dalam perut sotong. 2Tumis kedalam minyakbila dah wangi masukkan sotongair asam kacau rata 3Masukkan santanbila dah mendidih rasakan garam dan gula 4Taburkan hirisan daun kunyitbagi yg suka pedasmasukkan beberapa tangkai cili padi. Dan cucuk 2 lidi.
Supaya kepala sotong tak keluar. Pulut utk 2 ekor sotong 1 cawan air. Untuk lebih kemas cucuk dengan lidi.
Masukkan 14 beras pulut dalam sotong. Apabila sudah pecah minyak masukkan dua sudu sos tiram.
Kay Hong Terengganu Braised Chicken Braised Chicken Chicken Dishes Asian Recipes
Resepi Sos Magic Rahsia Quali Paprik Sotong 5 Minit Yang Mudah Aneka Resepi Enak Resep
Ketupat Asian Desserts Rice Cake Recipes Indonesian Food
Ketupat Sotong Versi Terengganu Stuffed Squid With Glutinous Rice Recipes Culinary Travel Traditional Food
Pulut Dakap Kelantan Resipi Citarasawan Resep Ikan
Ikan Cencaru Sumbat Recipe Nyonya Food Asian Cuisine Malaysian Food