Sotong Kembang Rebus Dulu

Selalu orang rasa malas nak masak sotong kembang ni sebab fikir liat dan perlu rebus dulu. Kelmarin first time buat sambal gunakan sotong kering ni.


Sambal Sotong Kembang Menu Malam Koleksi Resepi Fb Facebook

Sebelum ni masak sambal sotong tak rebus dulu pun.

Sotong kembang rebus dulu. Sotong dipanas dalam kuali supaya masakan kita tidak berkuah dengan air sotong. Kemudia tarik lapisan-lapisan yang ada pada badannya. 12 biji limau kasturi - perah buang biji.

2-3 keping asam keping. Buat sambal ler paling best. Ketika hamp ir dengan raya saya tidak mahu terlalu sibuk di dapur sehingga keletihan untuk beribadah terutama di malam raya.

Sebenarnya menu ini akan jadi lebih sedap dan menarik kerana bahannya yang segar dan kuahnya yang sedap. Bawang merah kecil 8-10 biji. Bahagian dalam bersihkan seperti biasa.

Masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing. Kerang perlu dibasuh dan rebus sehingga terbuka dan toskan. Garam dan gula secukup rasa.

Panaskan minyak dalam kuali tumis bawang besar bawang putih dan halia hingga harum. Selepas air kering boleh potong ikut saiz yang dikehendaki dan masak seperti biasa. Jika nampak kuah kering berketul tambahkan kicap.

Masukkan dan gaul sebati. Tak berapa suka sebab sotong kembang jenis sotong yang hampir tak ada rasa. Gaul bahan A dengan bahan B.

Jumlah sotong dan bahan-bahan lain kuantitinya pepandai sesuaikan. Sebenarnya sotong kembang ni kalau beli yang segar tak perlu rebus pun. Sejak dari situ cheyah selalu buat.

Resipi sedap dan mudah untuk Sambal Sotong Kembang. Resepi ni memang simple mudah dan senang untuk dimasak. Bahan untuk black paper tumis.

2 sudu kicap cair. Masukkan dalam bawang yang ditumis. Buang biji dan blanderkan dalam bekas bawang tadi.

Namun ramai beranggapan hidangan ini susah nak disediakan. Bila cuba betul apa yang dikata memang sedap. Biasanya kalau buat sambal tumis sotong ni saya gunakan sotong kembang jer terus.

Jom layan resepi yang saya gunakan di bawah ini dan juga jangan lupa video penyediaannya di Azie Kitchen. Cheyah suka potong petak gini. 3 sudu Black pepper lada hitam.

Tip Melembutkan Sotong Kering. Boleh juga tambah air sedikit. Memang waktu tu suka sangat makan nasi lemak sambal sotong ni.

Gula garam - secukupnya. Bahan A ditumbuk. Yer la kita faham mana tak bosan kalau tiap-tiap hari makan resepi ayam dan ikan jer kan.

Cara nak siangnya tarik dulu ekor kecil yang dibahagian atas si sotong 5. Walaupun simple tetapi sekali makan Ya. Pertama kali sebenarnya beli dan masak sotong kembang ni.

Cili kering 2 genggam buang bijinya dan rebus siap-siap Bawang putih 6-8 ulas. Sesiapa yang bosan makan ikan dengan ayam boleh la cuba resepi sambal sotong kembang. Resepi Sambal Sotong Kembang Simple.

Lagipun makan sotong segar yang dipotong nipis ni sedap untuk dinikmati lagi-lagi masak kari yang ada bau aroma wanginya. Jadi doktor ini kongsi resepi sotong kangkung dan rahsia kuahnya. Baru tahu teknik betul wahhh terus lembut.

3 sudu besar sos ikan siam 1 sudu besar sos tiram 2 sudu besar air asam limau Garam dan gula. 6 ulas bawang putih tumbukkisar 3 sudu minyak masak. Melalui perkongsian saudari Bahiah Saripuddin Dapur Cheyah beliau kongsikan resipi Sambal Sotong Kembang mudah dan sedap yang boleh dicubaJom lihat bahan-bahan yang diperlukan.

Yup saya pun minat dgn sotong rendam nih. Potong petak nipis-nipis lepas tu masak je terus. Bahan-bahan yang diperlukan.

Sotong dipotong pada saiz sederhana tak perlu kecil sangat kemudian rebus selama 2 minit dan toskan. Agak-agak dah masak tos dan ketepikan. Dengan cara merebus dulu juga dapat menghilangkan bau hanyir sotong.

2 sudu sos tiram. Sotong kangkung merupakan salah satu hidangan yang diburu pelancong apabila tiba di Pulau Pinang. Angkat toskan air dan sejukkan sebentar.

Saya cuma tahu nak lembutkan sotong guna ubat sotong atau air abu jer tapi tak pernah ler buat sendiri. 1 sudu sos ikan kalau ada 1 paket suhun. Kemudian tumbuk bahan A.

Cheyah mula jatuh cinta dengan sambal sotong kembang ni sejak masuk pengajian ijazah di Serdang. Dulu saya pun tak reti masak pastu baca kat blog rupanya kena rebus dulu sekejap. Boleh masukkan garam dan gula secukupnya.

Campurkan semua bahan ini dalam 1 mangkuk. Tip masak sambal sotong sedap tak berair. Dalam bekas lain campurkan air limau kasturi sos ikan dan bawang putih.

Sotong kembang dalam 1 kilo. Boleh tambah tomato atau kentang rebus dulu kentang. Kemudian kacau sebati sehingga ia pecah minyak dan garing.

Selepas itu Potong sotong kembang ikut keselesaan. 12 cawan Air masak. Rebus sotong dan toskan air rebusan jangan buang.

Tapi kat rumah 2-2 bahan ni tak pernah ade pun. Rebus sotong kembang dulu kemudian baru potong. Makan Sekali Tak Cukup.

Saya menyediakan sambal sotong kembang ini untuk dimakan dengan lontong di hari raya nanti. Bila dah mendidih tutup api. 23 Julai 2013 802 PG.

Didihkan air sehingga naik bau dan masukkan sotong celup jangan lama 6-7 minit dah masak. Pasti ramai yang suka makan Sambal Sotong KembangSelalunya hidangan ini dimakan bersama nasi lemak atau nasi putih. 6 ulas bawang putih Lada merah sahaja ikut tahap kepedasan masing-masing berapa biji.

Toskan sotong yang direbus. Saya sediakan awal awal dan simpan dalam freezer. Rugi sangat kalau anda tak cuba dulu resepi ni.

Rebus sotong dan suhun sebentar. Biarkan air dari sotong ini keluar sehinggalah kering. Sebelum masak panaskan sotong ini dalam kuali atau periuk guna api perlahan tanpa minyak.

Cili kering pula rebus dulu bagi lembut dan toskan. Okey cara masak nya sangat-sangat mudah. Tapi ada sekali terbaca cara masak sambal sotong sotong itu direbus dulu untuk rasa lebih sedap.

Guna api kecil dan kacau selalu. Selalunya hidangan ni jarang dibuat sendiri di rumah kerana ia lebih kerap dibeli. Boleh juga direbus dulu sotong kembang tapi sekejap saja.


Resepi Sambal Sotong Kembang Simple Makan Sekali Tak Cukup Kitpramenulis


Sambal Sotong Kembang Azie Kitchen


Resepi Sotong Kembang Masak Kari Resepi Ala Mamak Tak Menggunakan Santan Port Makan


Resepi Sambal Sotong Kembang Simple Makan Sekali Tak Cukup Kitpramenulis


Resepi Sotong Kembang Masak Kari Resepi Ala Mamak Tak Menggunakan Santan Port Makan


Resepi Sotong Kembang Masak Kari Resepi Ala Mamak Tak Menggunakan Santan Port Makan


Resepi Sambal Sotong Kembang Simple Makan Sekali Tak Cukup Kitpramenulis


LihatTutupKomentar